KRAF TRADISIONAL: TEMBIKAR
PENGENALAN
- Tembikar ialah barangan kraf yang diperbuat daripada tanah liat.
- Ia dikeringkan dengan cara mendedahkannya di bawah pancaran matahari, dan dibakar secara dedah atau dalam tanur.
- Seni tembikar wujud di Malaysia sejak beribu tahun dahulu.
- Bukti penemuan barangan tembikar seperti di Gua Cha di Kelantan, Bukit Tengku Lembu di Perlis, Ulu Tembeling di Pahang,Bukit Tambun di Perak dan Gua Niah di Sarawak.
- Tembikar digunakan dalam upacara perubatan atau upacara pertabalan Sultan, alat pengebumian di Sarawak dan Sabah selain daripada kegunaan harian.
- Tembikar Sayong, Tembikar Mambong dan tembikar Sarawak merupakan tembikar tradisional yang paling terkenal.
KAWASAN
PERUSAHAAN TEMBIKAR:
1. Sayong, Kuala Kangsar, Perak
2. Kampung Mambong, Kuala Krai,
Kelantan
3. Pulau Tiga, Parit, Perak
4. Kg.Pasir Durian, Hulu Tembeling,
Pahang
5. Kuching, Sarawak
6. Sunagi Dua, Seberang Prai, P.Pinang
JENIS-JENIS
TEMBIKAR
1. Tembikar
Mambong
- Terkenal di Kelantan
- Dihasilkan untuk kegunaan harian
- Menggunakan tanah liat yang dicampur dengan sedikt pasir halus dalam proses pembuatannya
- Tembikar yang dikeringkan akan berwarna kelabu dan apabila dibakar ia bertukar menjadi kemerahan-merahan
- Ia tidak mempunyai corak kecuali tulang ikan, pucuk rebung dan siku keluang
2. Terenang
- Kendi air bertutup yang diperbuat daripada tanah liat
- Diusahakan di Kg.Pasir Durian, Pahang
- Bahan utama pembuatannya ialah tanah padi berwarna kuning, keras dan berketul yang didapati di celah-celah tanah dan batu
- Hasil terenang berwarna coklat kekuningan
3. Bekas
Perasapan
- Digunakan untuk membakar kemenyan dalam upacara pengubatan dan kematian
4. Labu
- Bekas air berbentuk buah labu banyak terdapat di Perak mempunyai corak –alam sekeliling dan geometri
5. Jambangan
- Badan berbentuk labu yang ditinggikan seperti tempayan atau buyung berkaki digunakan untuk meletak Bunga
6. Butung
- Bekas air mempunyai leher dan badan bersaiz besar dan bahagian badan berbentuk bulat penuh serta mempunyai permukaan yang licin tanpa hiasan
7. Geluk
- Bekas air mempunyai ragam hias bermotif kecil dan ringkas
TEMBIKAR
SARAWAK
• Berasal dari China dan diusahakan
oleh kaum Cina
• Berbentuk tempayan beraneka jenis
dan diukir dengan hiasan kepala naga
• Banyak digunakan oleh kaum Kelabit
di Sarawak untuk menyimpan barang berharga,atau mengisi arak
• Menggunakan mesin pemutar/ lempar
alin dan acuan
LABU
SAYONG
• Tembikar ini diusahakan di Sayong, K.Kangsar, Perak
• Bentuknya diilhamkan daripada buah
labu air
• Berfungsi sebagai bekas untuk
mengambil dan menyimpan air
• Air yang disimpan dalam labu sayong
ini dikatakan dingin, nyaman dan mempunyai khasiat
yang tertentu
yang tertentu
• Ia dihasilkan oleh kaum wanita menggunakan
teknik picitan dan lingkaran
• Corak hiasannya berdasarkan alam sekeliling
dan rupa geometri
BAHAN
:
1.Tanah
liat :
• Bahan utama untuk membuat tembikar
• Pelbagai jenis tanah liat : tanah
liat daripada tanah busut , tanah berhampiran sungai / di
sungai, tanah sawah , berwarna kelabu dan kuning kemerah-merahan
sungai, tanah sawah , berwarna kelabu dan kuning kemerah-merahan
2.Damar
• Bahan kemasan tembikar yang berupa
getah keras yang digunakan sebagai bahan kalis air
• Diperolehi daripada jenis pokok
damar laut, dan damar batu
ALATAN:
- Ayak - Alat ini mempunyai jaring halus yang digunakan untuk menapis serbuk tanah liat dan sepuh (gerlis).
- Dawai pemotong - Alat ini untuk memotong tanah liat semasa menguli untuk memastikan tiada liang udara.
- Pinggan-Tempat membentuk tanah liat yang berfungsi sebagai meja.
- Penggelek/Papan gelek/pengukur -Papan gelek – papan untuk menggelek tanah liat dalam proses membentuk. Ia juga dipanggil papan rata. Kayu pengukur digunakan untuk mendapatkan ketebalan yang dikehendaki, terutama bentuk tapak.
- Batu sungai -Digunakan untuk melicinkan dan mengilatkan permukaan tembikar yang telah siap. Alat ini juga dipanggil sebagai batu licin, batu kali atau batu luru.
- Pengukir kayu/Kayu tera - Kayu kecil yang kedua- dua hujungnya bermotif, digunakan untuk membentuk corak dengan menekannya pada tembikar yang tidak begitu keras dan tidak begitu lembut.
- Span-Alat untuk mengemas dan melicinkan permukaan tembikar.
- Tong-Bekas untuk menyimpan tanah liat yang telah diproses.Tong perlu ditutup supaya tanah liat tidak mudah kering.
- Pengukir besi/Penepik kayu berukir/Pengukir dawai - Alat yang digunakan untuk menghias permukaan tembikar dengan cara tekanan, turisan, menakik atau mengguris.
TEKNIK
DAN PROSES MEMBUAT LABU SAYONG
=> Tanah liat dikeringkan dan ditumbuk
dengan menggunakan lesung kaki
=> Tepung tanah liat direndam dalam air
kemudian ditapis
=> Tanah liat dikeringkan semula
kemudian dicampur dengan air dan diuli hingga lembut,
liut dan liat serta tidak mengandungi liang-liang udara
liut dan liat serta tidak mengandungi liang-liang udara
=> Teknik picitan dan lingkaran
digunakan untuk membentuk
=> Membentuk labu sayong perlu melalui beberapa
peringkat:
- Membina badan labu
- Membuat tapak
- Menyambung kan tapak dengan badan labu
- Membuat muncung
- Menyambungkan bahagian leher dan muncung
- Menyambungkan bahagian badan dengan leher dan muncung
=> Keringkan tembikar yang telah siap
di tempat yang redup selama beberapa hari
=> Licinkan permukaan labu dengan batu sungai
=> Hiaskan permukaan labu dengan ragam
hias yang sesuai menggunakan penepik kayu
berukir, pengukir besi atau kayu tera
berukir, pengukir besi atau kayu tera
PROSES
PENYEDIAAN TANAH LIAT
- Tanah liat dijemur untuk dikeringkan. Asingkan tanah liat dengan bahan-bahan asing seperti sampah, batu , serpihan akar kayu supaya tembikar tidak pecah apabila dibakar.
- Kemudian ditumbuk menjadi tepung dengan menggunakan lesung kaki lalu diayak.
- Tepung tanah liat itu diperam dalam pasu berair selama 3 hari sehingga tanah mendap ke dasar pasu.
- Air dibuang dan mendapan tanah liat yang liut dan lembut dibiarkan pada permukaan keping plaster paris selama beberapa hari.
- Tanah liat diuli sehingga menjadi doh yang lembut dan liat.
- Tanah liat yang telah diproses disimpan dalam tempayan bertutup atau beg plastik untuk kegunaan kelak.
- Sebelum membentuk tembikar, tanah liat hendaklah diuli beberapa kali supaya tiada gelembung udara dan batu kecil yang akan meretakkan tembikat ketika dibakar / pecah.
TEKNIK
MEMBENTUK TEMBIKAR
1.
Teknik picit
• dengan cara menekan dan memicit ketulan
tanah liat dari bahagian tengah.Teknik ini
merupakan teknik yang paling mudah
merupakan teknik yang paling mudah
2.Teknik
lingkaran
• bahagian tapak disediakan terlebih dahulu
• kemudian tanah liat digelek dengan tangan
sehingga menjadi lingkaran panjang seperti
silinder dan dilingkar membentuk sebuah tembikar
silinder dan dilingkar membentuk sebuah tembikar
3.Teknik
kepingan
• dihasilkan dengan cara mencantumkan kepingan
tanah liat yang dipotong mengikut
saiz tertentu
saiz tertentu
• bahagian tepi hujung kepingan tanah
liat dipotong secara menyerong 45 darjah bagi
tujuan penyambungan
tujuan penyambungan
• bahagian hujung kepingan disapu atau
dicelup dengan slip(Lumpur tanah liat yang
berfungsi sebagai pelekat / gam )
berfungsi sebagai pelekat / gam )
4.Teknik
lempar alin/ putaran
• menggunakan mesin pemutar / roda pemutar
• Tembikar dibentuk semasa melakukan putaran
• Bentuk tembikar terhad kepada bentuk
bulat dan selinder sahaja
5.Teknik
acuan
• dilakukan dengan menekan ke dalam acuan
kayu atau logam
• bagi acuan plaster paris, slip (
tanah liat cair) dituang ke dalam acuan
• digunakan untuk perusahaan komersial
KAEDAH
PEMBAKARAN TEMBIKAR
- Kaedah tradisional - tanur dedah menggunakan bahan api seperti sabut, bulu kering,pelepah pokok kelapa, kayu dan sebagainya
-tembikar didiangkan pada unggun api sehingga
benar-benar kering
-kemudian dimasukkan ke dalam bara api
untuk mendapatkan kesan warna
kehitaman
kehitaman
-sapu damar pada bahagian bawah tembikar
yang masih panas supaya kalis air
2. Teknik Pembakaran Sayong
2. Teknik Pembakaran Sayong
- tembikar disalai di atas para dengan
mulut menghala ke arah api
-kemudian tembikar dimasukkan ke dalam
api
-tembikar yang telah dibakar
dimasukkan serta merta ke dalam sekam padi untuk
menghitamkannya
menghitamkannya
-bahagian bawah tembikar disapu dengan
damar untuk menggelakkannya daripada telap air
PROSES
PENGERINGAN DAN PEMBAKARAN
•keringkan tembikar sama rata
•elakkan tembikar yang sudah kering daripada
terkena air
•bakar tembikar sehingga kering secukupnya
supaya tembikar menjadi pejal, keras dan
tidak telap air
tidak telap air
TEKNIK
MENGHIAS TEMBIKAR
- labu dihias sewaktu permukaan tembikar masih dalam keadaan lembut
- menggunakan motif geometri dan organik
- alat yang digunakan terdiri daripada pengukir kayu atau besi
- teknik menghias tembikar:
- teknik menekan
- teknik kelar / guris
- teknik mengikis dan mengukir
0 comments:
Post a Comment
Pandangan Anda Terhadap Blog Ini